Prekyslenie žalúdka

Hyperacitidas

Prekyslenie žalud. štiav môže spôsobiť zväčšená sekrécia HCL- kyseliny chlorovodíkovej, alebo pri normálnej sekrécií pri vredovej chorobe, alebo pri niektorých zápalových procesoch žalúdočnej sliznice. Potom z nesprávnej životosprávy ( u silných fajčiarov - nikoizmus, u častého pitia- alkoholizmus), potom silne korenené jedlá, tiež pri braní niektorých liečiv, ktoré prekrvujú žalúdočnú sliznicu napr. anopirin, liekov proti bolestiam hlavne chrbtice ako napr. Brufen, prednizon, salicilany. Niektoré tieto potiaže môžu súvisieť aj zo zápalu tenkého čreva, alebo slepého. Neprospieva ani časté pitie kávy s vysokým obsahom kofeínu, čo prekrvuje žalúdočnú sliznicu.

Bežným príznakom hyperacitídy je kŕčovité bolesti, nutkanie na zvracanie, plynatosť, pocit plnosti, sucho v ústach, pocit pálenia na jazyka, ťažkosti zo stolicou a bolesťami hlavy. Niekedy tieto obtiaže spôsobujú baktérie typu bac. Helicobacter pylori, ktorý je odolný voči silným žalúdočným šťavám, ktorý je za normálnych okolností flórou tenkého čreva. Lieči sa silnými dávkami antibiotík. Ďalšou príčinou sú dlhodobé stresy, nepravidelné prijímanie potravín, prílišné ponáhľanie sa do všetkého. Bežným príznakom hyperacitídy je pálenie žáhy

Prevencia

  • Fajčiary - snažiť sa prestať fajčiť
  • Vyhýbať sa častým stresom, ponáhľaniu sa, alebo trpieť strachom
  • Bolesti móže zmierniť zahrievacia flaša, alebo teplý obklad
  • Robiť dychové cvičenie - kruhovými pohybmi v pase a zhlboka dýchať
  • Vyhýbať sa horúcim nápojom a jedlám
  • Vyhýbať sa studeným nápojom, zmrzlinám, nejesť neskoro večer
  • Nejesť pečené a smažené jedlá, údeniny, konzervy, veľmi mastné jedlá
  • Vyhýbať sa octu, burským orechom, čerstvému chlebu a pečivu
  • Jesť vlažné jedlá a piť vlažné nápoje
  • Vyhýbať sa jedlu, ktoré nadúva, alebo dlhšie trávi žalúdok / napr. držky /
  • Opatrne v malých dávkach med, sladkosti - hlavne čokoládu, čiernemu čaju
  • Opatrne používať cesnak, cibuľu, koreniny a hlavne veľmi málo soliť
  • Nepoužívať sodabikarónu
  • Vyhýbať sa alkoholu, kofeínu, citrusovým plodom
  • Piť zásadité piva jako Bažant, Plzeň
  • Piť nefermetovaný čaj, najlepšie denne piť čaj zelený
  • Vynikajúce je jedávanie jogurtov, acidofilných mliek, smotany, vajíčko na mäkko, čierny chleba, grahamové pečivo, suchary. Pri silnom pálení sa doporučuje každú hodinu jedávať suchary, tým sa znižuje obsah žal.kyselín
  • Piť častejšie čaj z MATY PRIEPORNEJ, výborne ukľudňuje žalúdok. Tu treba dodržať pitie max. 1/2 l denne do 3-týždňov, potom týždeň prestávka
  • Proti žalúdočným potiažam je dôležitý KOPOR, ANÍZ, FENYKEL,TYMIÁN, jablko, hruška, broskyňa, marhuľa, mrkva, zemiak, čierna baza
  • Z mäsa sú najvhodnejšie ryby a biele mäso
  • Najlepší prostriedok je postrúhaný žltý zemiak a piť len čistú šťavu. Zemiak nesmie mať hľuzy a nesmie byť zelenkavý
  • Ak máme problém piť zemiakovú šťavu, môžeme ju riediť teplou vodou
  • Výborné sú Ľanové semená, ktoré sa sparia vodou a po vychladnutí sa pije tento odvar. Je vynikajúci na epitel žalúdka
  • V prípade núdze môžeme zjesť živočíšne uhlie
  • Pri preukázaní bakt. Helicobacter pylori - piť denne šťavu z kapusty

Fytoterapia

  • Najlepšie na prevenciu tohto ochorenia je pitie Ďumbierového čaju. Pripravuje sa z jednej čajovej lyžičky postrúhaného čerstvého koreňa Ďumbiera, potom zo šťavy z polovice citróna a lyžičke medu. Táto zmes sa zaleje 2 dl vriacou vodou a nechajú 20-minút pôsobiť.
  • Výborný je balzam Mijatoviča. Robí sa z byliny " LIŠAJNÍK ISLANDSKÝ " Aj keď je chránený, je občas k dostatiu. 10 - 15g lišajníka dáme do 1,5 l vlažnej vody najlepšie v keramickej nádobe a necháme v tejto uzavretej nádobe do druhého dňa. Potom povaríme za miernej teploty tak dlho, až zostane 1liter tekutiny. Na elektrickom variči je to na 1. Na plyne na veľmi miernom plameni- čo najmenšom. Potom precedíme a zmiešame s 250g medu. Ako prvú dávku užijeme 2-polievkové lyžice tohoto balzamu a potom každú hodinu jednu polievkovú lyžicu. Behom prvého dňa uchováme balzam v termoske, ďalší deň v chladničke. Nesmieme použiť nakyslastý balzám. Tento balzám viaže kyseliny a neutralizuje HCL žalúdka.
  • Bylinný čaj tlmiaci sekréciu žalúdočných šťav : 100g - MYŠOCHVOST OBYČAJNÝ / REBRÍČEK /
    50g - LIST SKOROCELA
    50g - SLEZ LESNÝ
    25g - HARMANČEK
    25g - KOREŇ SLADKÉHO DRIEVKA
    Zo zmesi z týchto bylín pijeme 3 poháre čaju denne. Polievkovú lyžicu zmesi zalejeme 2 dcl. vriacou vodou a 7 až 10 minút lúhujeme v uzavretej, najlepšie keramickej nádobe.
  • Aby sme striedali čaje, pretože sa nedoporučuje pitie  jedného druhu čaju viac ako tri týždne. Môžeme prestriedať pitie týchto čajov z týchto bylin na striedačku :Z MATY PRIEPORNEJ, HARMANČEKU, MEDOVKY LEKÁRSKEJ.
  • STARÝ BABSKÝ RECEPT : Zoženieme lipové drevo, ktoré necháme pomaly zuhoľnatieť. Po jedle užijeme 1/2 až 1 čajovú lyžičku lipového popoľa. Prinajhoršom použiť klasické živočíšne uhlie.

Bac. Heliococ pylori

V prípade výskytu Heliobakter pilory sa pije šťava z kapusty, pije sa čaj z PUŠKVORCA. Potom pomáha propolis, ak nie sme na to citliví. (Veľmi zložite sa to zisťuje, najpresnejšie odberom krvi.) Najlepší spôsob k vyhubeniu Heliobakter pylori, ktorý je za nomálnych okolnosti flórou tenkého čreva je silné antibiotikum. Pri tejto liečbe je výlúčený alkohol. Príčiny sú často v krizach v priebehu života, nepravidelné prijímanie potravy, štvanie sa , strach alebo odpor k niečomu, veĺké stresy.

Prevencia

  • Uvedomelé uvoľnenie môže viesť k odstráneniu obtiaži
  • Akupunktúra, (akupresúra) môže pomôcť zbaviť sa stresov
  • Bolesti môže zmierniť zahrievacia fľaša, alebo teplý obklad
  • Výborne pomáhajú dychové cvičenia. Ráno kružovými pohybmi v pase zhlboka dýchať
  • Vyhýbať sa horúcim jedlám, alebo veľmi studeným a nejesť neskoro večer hlavne pred spaním. Nejesť pečené jedlá, vyhýbať sa octu, orechom, konzervám, udeninám, veľmi mastnému mäsu, čerstvému chlebu a pečivu. Jesť len vlažné jedlá.
  • Vyhýbať sa jedlám, ktoré nadúvajú, tlačia v žalúdku.
  • Necukrovať, nejesť med, sladkosti -hlavne čokoládu
  • Opatrne používať cesnak , cibulu, soľ, koreniny
  • Vyhýbať sa alkoholu, kofeínu, čiernemu čaju, korenistým jedlám, citrusovýn plodom. Môže sa piť len zásadité pivo a  najlepšie piť denne zelený nefermetovaný čaj
  • Neužívať bikarbonát sódny
  • Nepiť sódovky a minerálky s obsahom kysličníka uhličitého
  • Potiaže sa odstránia jedením jogurtov, acidofilného mlieka, smotany,vajíčkami na mäkko, čiernym chlebom ,grahamovým pečivom a sucharmi
  • Jesť každú hodinu suchar, aby sa vyčerpávali žakúdočné šťavy
  • Piť častejšie čaj s Mäty priepornej, výborne ukľudňuje žalúdok
  • Proti žalúdočným bolestiam sú vhodné: kôpor, anýz, fenykel, tymián, jablko,hruška,broskyňa,mrkva,zemiak,čierna baza.

Ďalej sa odporúča

  1. Ráno na lačno vypiť 1-pohár šťavy zo surových zemiakov. Po vypití je dobre si na pol hodiny ľahnúť.Za hodinu po vypití môžmo raňajkovať
  2. Takto je nutné pokračovať 10-dní bez prestávky
  3. Potom je 10-dní prestávka,po ktorej sa znova opakuje 10dňová liečba.Zemiakovu šťavu môžeme riediť dvoj až trojnásobným pomerom s teplou vodou
  • Účinný je balzam Mijatoviča. Robí sa z bylimy " ISLANDSKÝ LIŠAJNÍK "10 - 15 g islandského lišajníka dáme do 1,5 litra nody a necháme v uzavretej nádobe, najradšej keramickej. Luhujeme do druhého dňa. Po tom to povaríme za miernej teploty tak dlho, až zostane 1 liter tekutiny. Potom precedíme a zmiešame s 250 g medu. Ako prvú dávku užijeme 2- polievkové lyžice balzamu a potom každú hodinu jednu polievkovú lyžicu. Behom prvého dňa uchovávame balzam v termoske, od druhého dňa v chladničke. Nesmieme už použiť nakyslastý balzám. Islandský lišajník viaže kyseliny a chráni žalúdočnú sliznicu.
  • Dajú sa kúpiť lnené semená, ktoré sa sparia vriacou vodou a po vychladnutí sa pije tento vlažný odvar. Má výborné regeneračné účinky na epitel žalúdka. Na hrnček sa dajú dve polievkové lyžice lnených semien.
  • Na tieto potiaže pomáha aj extrakt " ŠVÉDSKE BYLINY ".